Bel: 06-414 611 93

Blog

Lees hier mijn blog over voeding, emoties, werken aan jezelf en gezondheid.


Slokje teveel

Slokje teveel

Heb je zojuist ook naar het programma "Slokje teveel" gekeken? Ik vond het wel een interessant programma, waarin duidelijk werd gemaakt welke stevige nadelige effecten alcohol kan hebben.

Genoemde redenen om te drinken waren:

1. Gezelligheid

2. De smaak

3. Om los te komen of te ontspannen

4. Een etentje of feestje

Ook in mijn praktijk kom ik vrouwen tegen die de hele week hun eten en bewegen mooi in balans hebben, om vervolgens in het weekend behoorlijk los gaan met drank. En dan schiet het vaak niet op met de realisatie van hun doel, het bereiken van een gezond gewicht.

Interessant dus om te onderzoeken om welke reden er gedronken wordt. Vaak zie ik naast de 4 hierboven genoemde redenen nog een 5e reden, namelijk druk van anderen. "Ach, kom op, doe niet zo ongezellig!" "Eentje maar!" Of het wordt gewoon voor je neus gezet. Als je daar over nadenkt is dat toch best vreemd. Waarom zou een ander bepalen wat jij drinkt? Jij bent toch de baas over je eigen lijf?

Drink jij meer dan je eigenlijk zou willen? Ga dan voor jezelf eens na welke reden om te drinken voor jou van toepassing is en of daar ook andere opties voor zijn. Ben je echt niet gezellig zonder alcohol? Zijn er nog andere manieren om te ontspannen? Ben je enorm onzeker zonder alcohol? Heb je alcohol nodig om met je emoties om te kunnen gaan?

Weet jij het antwoord voor jezelf?

Hiermee wil ik overigens niet pleiten voor volledige alcoholonthouding hoor! Ik kan er zelf ook af en toe lekker van genietenšŸ˜‹. Maar het gaat om balans en om er in ieder geval zelf een bewuste keuze in te maken.

Mocht alcohol een probleem voor je zijn dan hoop ik oprecht dat je hulp gaat zoeken. Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen.

Q: als jij alcohol drinkt, weet jij om welke reden je dat doet?