Bel: 06-414 611 93

Blog

Lees hier mijn blog over voeding, emoties, werken aan jezelf en gezondheid.


Vandaag: dag van obesitas

Vandaag is het de dag van obesitas. Hoewel ik niet echt begrijp waarom tegenwoordig alles een dag moet hebben vind ik aandacht voor obesitas heel belangrijk.

Er zijn veel stigmas over obesitas. Zo zouden de mensen lui zijn of geen wilskracht hebben. Of ze zouden gewoon even wat minder van het leven moeten genieten en minder moeten eten. Het is hun eigen schuld dat ze zo dik zijn geworden.

Dikke onzin!
De mensen met obesitas die ik tegen kom zijn helemaal niet lui, hebben juist enorm veel wilskracht (alleen zetten ze dat soms verkeerd in) en het is alles behalve hun eigen schuld. Obesitas ontstaat meestal ook niet doordat iemand gewoon graag van pizza en wijn houdt en daar geen maat in weet. Er zijn tal van factoren die hier aan ten grondslag liggen. En de genoemde stigmas maken het niet makkelijker.

Obesitas is wel slecht voor je lijf en in veel gevallen ook slecht voor je zelfvertrouwen. Dus ik gun het iedereen om een gezond gewicht te behalen. Maar obesitas kun je niet verhelpen door er even een dieet tegen aan te gooien. Meestal werkt dit alleen maar averechts.

De belangrijkste stappen om obesitas tegen te gaan zijn:

1. Onderzoeken waardoor het is ontstaan (weet waarom je eet) en aan de slag gaan met deze uitkomst.
2. Huidig eetpatroon en beweegpatroon bekijken en in kleine stappen gezonde wijzigingen invoeren.
3. Werken aan een positiever zelfbeeld.
4. De tijd nemen. Obesitas ontstaat niet in 1 keer en gaat niet in 1 keer.
5. Hulp vragen, je hoeft het niet alleen te doen.

Vandaag dus de dag van obesitas. Ik hoop dat de mensen met obesitas hiermee een zetje in de rug krijgen om hulp te vragen die ze verdienen. En ik hoop dat de mensen die de stigmmas voortzetten even 2 x nadenken voordat ze iets zeggen.